Trots mycket kraftigt regn lyckades vi i förra veckan släppa ut årets första rehabiliterade orangutanger. De fyra orangutanger som nu njuter av friheten i ett skyddat skogsområde släpptes ut med hjälp från vår indonesiska samarbetspartner BOS Foundation.

Det är inte alltid helt lätt att släppa orangutangerna fria eftersom de först ska transporteras från orangutangcentret Nyaru Menteng till det skyddade skogsområdet. Längs vägen till nationalparken Bukita Baka Bukit Raya avlöses asfaltsvägarna av skumpiga jordvägar, och flera mindre floder måste korsas. Under torra perioder kan resan göras på 10 timmar, men under regnsäsongen kan det ta betydligt längre tid eftersom vägarna blir svårframkomliga och floderna svämmar över.

Samtidigt är regnperioden den bästa tiden för orangutangerna att bli frisläppta. Vid den tiden är det nämligen många träd som bär frukt, och det gör det lättare för orangutangerna att vänja sig vid sina nya omgivningar. Därför måste våra frisläppningsteam ofta göra resan när det är som svårast för dem. Men det gör de så gärna för att kunna ge orangutangerna bästa möjliga start, även om resan plötsligt kan ta flera dagar på grund av vädret – som exempelvis på den tur vi just har genomfört.

 

Njuter av friheten i regnskogen

De fyra orangutangerna Pong, Rutan, Jaka och Agis blev alla räddade för runt 10 år sedan. Sedan dess har de deltagit i Nyaru Mentengs rehabiliteringsprogram och till sist blivit redo för livet i regnskogen. Det är en stor glädje att de två hanarna och de två honorna nu kan njuta av friheten i regnskogen efter en lyckad rehabilitering.

Under de första veckorna i regnskogen kommer ett övervakningsteam att följa orangutangerna från morgon till kväll för att se till att de verkligen har alla färdigheter de behöver för att klara sig på egen hand i regnskogen. Sedan 2016 har över 70 orangutanger släppts fria i det här skogsområdet, som är sex gånger så stort som Färnebofjärden. Allihop har klarat omställningen.

Du kan hjälpa nödställda orangutanger

Du kan hjälpa till i arbetet med att rädda Borneos allvarligt hotade orangutanger genom att göra en symbolisk adoption av en föräldralös orangutangunge. Som tack får du regelbundet bilder och uppdateringar om orangutangens utveckling, samtidigt som du stöttar arbetet med att rädda, rehabilitera och släppa orangutangerna fria. Adoptera här >>