Save the Orangutan har i samarbete med vår indonesiska partner, BOS Foundation, nu släppt tolv orangutanger, som har genomfört Nyaru Mentengs rehabiliteringsprogram, fria. Bland de frisläppta orangutangerna fanns bland annat Bens mamma från vårt adoptionsprogram.

Hanne Gürtler genudsætter orangutang

Åtta honor och fyra hanar kan nu njuta av friheten i Bukit Baka Bukit Raya nationalparks frodiga regnskog, efter att ha genomfört en omfattande rehabiliteringsprocess på Nyaru Menteng. Men innan orangutangerna släpptes fria skulle de först transporteras till nationalparken med bil och båt, och det var en resa som tog nästan ett dygn.

Save the Orangutan’s generalsekreterare, Hanne Gürtler, följde med orangutangerna under deras resa till nationalparken, och det var en fantastisk upplevelse att uppleva det noggrant organiserade arbetet för att transportera orangutangerna ut till regnskogen.

– Det är en stor logistisk utmaning att transportera ut tolv orangutanger till det öde regnskogsområdet. Men teamet är mycket professionellt, och jag är mycket imponerad över den lätthet med vilken de lyckas göra det hela, samtidigt som de hade orangutangernas välfärd för ögonen under hela processen, förklarar hon efter frisläppningen.

Bens mamma fanns bland de frisläppta

En av orangutangerna som släpptes fria var Bens mamma.

År 2006 flögs Bens mamma, Nanga, till Nyaru Menteng tillsammans med 47 andra orangutanger som alla hade blivit räddade från sorgliga öden i Thailand. Under 2009 var hon redo att flyttas över till Ö-universitetet, där hon kort efter blev gravid och den 20 maj 2010 födde Ben. Tyvärr var hon inte redo att ta hand om ungen, trots att orangutangpassarna flera gånger försökte förena de två. Så snart Ben började gnälla, drog sig Nanga bort från honom. Därför beslutade orangutangpassarna till slut att separera dem, och låta Ben påbörja rehabiliteringsprocessen ensam, varefter han gjort stora framsteg och utvecklat sig fint.

Fredagen den 10 november 2017 kunde den nu 17-åriga Nanga äntligen återvända till ett liv i regnskogen, och det var generalsekreterare Hanne Gürtler som fick öppna buren och släppa henne fri i det vilda.

– Det var mycket rörande att få avlägsna den sista barriären mellan henne och ett liv i regnskogen. Hon har gått igenom så mycket, men tack vare våra bidragsgivare och våra partners insatser kan hon nu njuta av friheten i regnskogen, berättar Hanne om upplevelsen.

Över 300 frisläppta orangutanger

Med frisläppningen av de tolv orangutangerna har hela 71 orangutanger släppts fria i Bukit Baka Bukit Raya nationalpark under det senaste året. Sedan den första orangutangen från Nyaru Menteng släpptes fri 2012, har 312 orangutanger släpps fria i tre olika skyddade regnskogsområden.