Avskogningen på Borneo har sin egna dystra historia
En del av problematiken, där vår insats kommer in i bilden, är självklart skogarna på Borneo som är hem till de största populationer av kvarvarande orangutanger. En massiv avskogning av primärskog har skett under de sista årtiondena och trots att problemet har varit i fokus har avskogning ägt rum pågrund av uppförandet av plantager samt gruv- och träindustrin. Över 30 % av skogen och över 60 % av orangutangernas naturliga habitat har försvunnit från Borneo, världens tredje största ö, under de senaste 40 åren. Den tropiska regnskogen på Borneo är hem till tusentals växt- och djurarter och den kvarvarande skogen är under hård press till att förvandlas till bland annat oljeplantager. Den primära skogen blir allt mer fragmenterad och stora delar hotas nu av potentiell avskogning. De senaste beräkningarna indikerar på att cirka 200 000 hektar regnskog blev nedhuggen på den indonesiska delen av Borneo under 2017.
Vi är eniga gällande budskapet om att ändringar bör ske snabbt och att ytterligare press på politiska- och företagsledare måste till för att skapa ett större klimatansvar. De följande åren är möjligen den sista chansen vi får för att kunna påverka jordens dystra framtidsutsikt.
Antonio Guterres hänvisade till avskogningen med följande uppmaning:
”Vi måste snabbt bli av med vårt beroende av fossila bränslen. Vi ska byta ut dem mot rena energikällor från sol, vind och vatten. Vi bör stoppa avskogningen, återplantera förstörd skog och ändra hur vi driver jordbruk.”