Den 13 mars var det dags för den första frisläppningen för året som skedde i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya National Park (TNBBBR) i centrala Kalimantan på Borneo. Denna frisläppning är en fortsättning på kampanjen #OrangutanFreedom som startade i 2017 med målet att återföra så många orangutanger som möjligt till regnskogen, universitetsöar och fristäder, där orangutangerna får leva i det vilda eller i en omgivning så lik den naturliga som möjligt.

Denna gång frisläpptes tre honor och tre hanar. I gruppen fanns mamma Buntok tillsammans med sin unge Borneo samt den vilda orangutangen Rosidin.

Resan började den 12 mars. Transportteamet förberedde avfärden i karantänområdet under eftermiddagen och när förberedelserna var klara var det dags för den 10-12 timmars långa bilfärden till byn Tumbang Tundu. Våldsamma regnskurar gjorde resan extra besvärlig, då vägarna var leriga, hala och svåra att ta sig fram på. Teamet ankom till Tumbang Tundu nästa dag och gjorde sig genast i ordning för nästa etapp, den 5 timmar långa båtfärden längs med Bemban floden till frisläppningsplatsen, djupt inne i nationalparken.

Transporten var besvärlig på grund av häftiga regnskurar
Den 13 mars frisläpptes alla sex orangutanger i nationalparken TNBBBR. Först ut var Danida, och därefter följde mamma och unge Buntok och Borneo, Paijah, Tristan och till sist Rosidin. Alla orangutanger var snabbt ute ur burarna och tog sig upp det närmsta trädet för att direkt börja utforska sina nya omgivningar. Trots den långa resan var det ingen brist på aptit då orangutangerna genast började leta efter mat i deras nya hem.

Se  videon från frisläppningen här och läs mer om de frisläppta orangutangerna nedan: