#OrangutanFreedom

Frihet är en fundamental rättighet som de flesta av oss tar förgivet. Men för många fullvuxna orangutanghanar på Nyaru Menteng är frihet något de inte har upplevt på flera år. Bakgrunden har ofta varit att de räddats och därefter inlett rehabiliteringsprocessen men av olika skäl, så som skador eller bristande färdigheter, inte kunnat slutföra processen och därför nu lever i bur på rehabiliteringscentren.


#OrangutanFreedom
 kampanjen har under de senaste åren, i samarbete med BOS Foundation och våra internationella partners i Australien, Danmark, Schweiz, Tyskland och Storbritannien, varit fokuserad på att ge orangutangerna på BOS Foundations rehabiliteringscenter den frihet de förtjänar. Till en början har vi lagt fokus på att skaffa skog och medel till att kunna frisläppa orangutangerna som genomfört rehabiliteringsprocessen. Och med goda resultat! Sedan 2012 har 300 orangutanger återförts till det vilda. 


Men vi nöjer oss inte med detta!
BOS Foundation har en vision om att deras rehabiliteringscenter ska vara helt utan burar. Detta inkluderar även de fullvuxna orangutanghanarna som idag sitter i bur - antingen på grund av skador, sjukdom eller bristande färdigheter. De är för stora och kraftiga för att hanteras på ett säkert sätt, men klarar sig heller inte på egen hand i det vilda. Därför sitter de i bur och många har suttit där i 10-15 år. Men dessa orangutanger ska också ha ett värdigt liv. De ska ut ur burarna och deras möjligheter att klara sig självständigt i regnskogen ska sättas på prov i en naturlig och säker omgivning. De som visar sig ha de färdigheter som krävs ska permanent återföras till det vilda. De som inte klarar av ett självständigt liv ska säkras en fristad i naturlig omgivning utan bur.Hercules

En av de hanar som sitter i bur på Nyaru Menteng är den stora och präktiga Hercules. När han kom till centret var han 12-13 år gammal och hans händer och fötter var skadade efter många år i en mycket liten bur. Om Hercules hade räddats tidigare, kunde han med säkerhet lärt sig att klättra och skulle därmed fått chansen att en dag återvända till det vilda. Dessvärre får han nu aldrig den möjligheten då han suttit för länge i en liten bur. Trots att han kan ta sig upp till de lägsta grenarna i träd kan han, på grund av sina skadade händer och fötter, inte ta sig upp till trädtopparna, vilket är nödvändigt för att kunna överleva på egen hand.  Men vi är fast beslutna att också ge denna tappra kämpe, den frihet han förtjänar - oavsett hur lång tid det tar! Hercules har tidigare varit en del av vårt adoptionsprogram och nu, i koppling till #OrangutanFreedom kampanjen, finns möjligheten igen att stötta Hercules på hans väg till friheten på en övervakad regnskogsö.

Hjälp Hercules genom att adoptera honom här >>Hjälp oss med att förbättra förhållandena för de orangutanger, som väntar på sin frihet


I höstas bidrog svenskarna till inköp av mark, som nu ska omvandlas till fristäder för 5-6 av dessa vuxna orangutanghanar. Utöver det har BOS Foundation omvandlat en del av Salat Island till ett flertal öar för fristäder, vart sex hanar flyttade ut till i slutet av 2018.

Att ge de hanar, som kallas ”unreleasables”, den frihet de förtjänar är en lång och dyr process. Alla hanarna kan inte förflyttas till fristäder på en och samma gång. Flera måste vänta i burarna på sin tur. Därför vill vi gärna också förbättra förhållandena för dem. Målet är att lägga nytt tak till alla burarna - totalt 1 352 m2. Vi vill också utnyttja de burar som blir kvar efter att orangutanghanarna kommer ut till fristäderna och med hjälp av dem förstora de burar där de orangutanger som väntar på sin tur sitter i. Vi vill också investera i en ny generator, nya berikningsaktiviteter och förbättra avfallshanteringen. I allt kostar dessa förbättringsåtgärder 194 000 SEK.


Bidra till insamlingen för förbättrade levnadsförhållanden

Du kan swisha valfritt belopp till 123 607 13 02 och skriv "FRI" i meddelandefältet.

Du kan även bidra genom att fylla i formuläret nedan.