03-01-2019

Videouppdatering från Alba och Kika


Frisläppningen av Alba, väldens enda kända albino-orangutang, och hennes kompis Kika var planerad till slutet av december. Efter en lång och krävande resa lyckades teamet bakom Albas och Kikas frisläppning till slut komma fram till frisläppningsområdet enligt plan den 19 december. Teamet kom till den förutbestämda platsen i TNBBBR under förmiddagen och kunde öppna luckan till burarna efter en kortare paus för att lugna de två orangutangerna efter färden.


Nedan ser du en video som visar starten och resan från Nyaru Menteng till och med frisläppningen. Ett stort tack till vår partner BOS Foundation, myndigheterna (BKSDA) och nationalparken TNBBBR för det stora arbetet både före, under och efter frisläppningen av Alba och Kika, orangutang nummer 113 och 114 i detta område.


Bilder från frisläppningen


Videouppdatering från de första dagarna tillbaka i regnskogen

Redan dagen efter frisläppningen var övervakningsteamet tidigt uppe för att leta rätt på Alba och Kika. Videon nedan ger en inblick i hur teamet hittar och observerar de frisläppta orangutangerna i regnskogen. 


Hölls fången i en bur

Alba befriades från en familj som i ett par dagar hade hållit henne som husdjur. Läs mer om räddningsaktionen här>>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen! 
Läs mer om våra orangutanger här >>


Fakta om orangutanger

Livsmiljöer: Orangutangen lever bara på Sumatra och Borneo. Orangutangen är den enda människoapan som lever utanför Afrika.

Population: Siffran i den senaste beräkningen från 2004 uppgår till 104 000 – men populationen tros dock vara något lägre idag. Under sommaren 2016 förklarades Borneos orangutang kritiskt hotad av IUCN, då man i en ny undersökning uppskattade att cirka 86 procent av orangutangerna kommer att försvinna under perioden 1973 till 2025.

Reproduktion: Orangutangen är det däggdjur i världen som har längst tid mellan födslar – det kan ta mellan 6 till 8 år innan honan blir gravid igen. Dessutom är ungen också beroende av mamman i upp till 6–8 år.

Ålder: En orangutang kan bli upp till 45 år i naturen, men över 60 år i fångenskap.