16-10-2019

Skogsbränderna tvingade Sapat till konflikt 

med människor


När orangutangenhanen Sapat räddades och fördes till Nyaru Menteng för intensivvård, hittades en stor mängd kulor i hans kropp. Skogsbränderna har högst antagligen tvingat honom ifrån sitt naturliga habitat.


Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) mottog i september ett viktigt samtal. En orangutanghane hade hittats på en oljepalmplantage i mycket dåligt tillstånd.


När ett räddningsteam med representanter från BKSDA och vår indonesiska partner BOS Foundation efter flera timmars sökande hittade orangutangen, var han så svag att han inte orkade röra på sig. Orangutangen, som fick namnet Sapat, undersöktes av veterinär som snabbt därefter skickade honom till intensivvård på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.


Sapat vägde endast 45 kg – under hälften av genomsnittsvikten för en orangutanghane i hans ålder. Samtidigt avslöjade röntgenbilderna hela 67 bitar splitter från kulor i hans kropp.


 

Dr. Ir. Jamartin Sihite, chef på BOS Foundation, Save the Orangutans samarbetspartner på Borneo förklarar:
- Vår största fasa i samband med skogsbränderna, som vidare orsakas av skogsavverkning, är denna typ av räddningsinsatser. Dessa farliga förhållanden tvingar vilda djur att förflytta sig bort från sitt habitat för att överleva, och leder ofta till konflikter med människor. Kulorna i Sapats kropp är ett tydligt tecken på att han flytt från en sådan konflikt.


När Sapat togs in för behandling ville han inte äta. Allt eftersom började han ta emot bananer och mango och efter en och en halv vecka vägde han äntligen över 50 kg. Sapat behandlas fortfarande och hoppet är att han på sikt ska bli bättre och kunna återföras till regnskogen.


- Vi uppskattar verkligen den välvilja som de som rapporterade Sapat visade, vilket också gjorde det möjligt för oss att rädda hans liv. Vi hoppas innerligt att alla involverade kommer att delta allt mer aktivt i att beskydda orangutangerna i deras naturliga habitat framöver, säger Dr. Ir. Jamartin Sihite.

 

 

Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen! 
Läs mer om våra orangutanger här >>


Fakta om orangutanger

Livsmiljöer: Orangutangen lever bara på Sumatra och Borneo. Orangutangen är den enda människoapan som lever utanför Afrika.

Population: Under sommaren 2016 förklarades Borneos orangutang kritiskt hotad av IUCN, då man i en ny undersökning uppskattade att cirka 86 procent av orangutangerna kommer att försvinna under perioden 1973 till 2025. För tillfället beräknas antalet kvarvarande orangutanger vara mellan 50 - 100 000 individer.

Reproduktion: Orangutangen är det däggdjur i världen som har längst tid mellan födslar – det kan ta mellan 6 till 8 år innan honan blir dräktig igen. Dessutom är ungen också beroende av mamman i upp till 6–8 år.

Ålder: En orangutang kan bli upp till 45 år i naturen, men över 60 år i fångenskap.