Varje år försvinner miljontals hektar skog. Det är inte bara ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden och klimatet, utan också för de miljoner människor som är beroende av skogar för sin försörjning, hälsa och kultur.

Regnskogar stödjer allt liv på jorden, och snabb röjning är en katastrof för människor, djur, klimat och biologisk mångfald. Det är därför avgörande att ha en utvecklingspolitik som stödjer ekosystemen för framtida tillgång till rent vatten, hälsa och livsmedelssäkerhet. Foto: Indrayana, BOSF

Skogens avgörande betydelse för människor, djur och klimat

Skogar täcker ungefär en tredjedel av jordens landyta och är hem för mer än 80 % av världens landlevande djur-, växt- och insektsarter. De fungerar också som enorma kolförråd, absorberar koldioxid från atmosfären och hjälper till att bromsa klimatförändringarna. När skogar avverkas frigörs det lagrade kolet, vilket påskyndar den globala uppvärmningen. Klimatförändringarna är inte längre ett avlägset hot, utan en aktuell utmaning som ofta drabbar utsatta samhällen särskilt hårt.

Skydda dem som skyddar naturen

Ursprungsbefolkningen är bevisligen bäst på att skydda skogar, men deras rättigheter och tillgång till skogen är under konstant press. Foto: BPI

Urbefolkningar och lokalsamhällen har i generationer förvärvat skogarna på ett hållbart sätt. Enligt både FN:s klimatpanel (IPCC) och den mellanstatliga panelen för biologisk mångfald (IPBES) är det en av de mest effektiva metoderna för att bevara skog att stärka dessa samhällens rättigheter.

Regnskogarna på Borneo, där Save the Orangutan arbetar tillsammans med lokala partners, är några av jordens rikaste kolförråd. De är hem för akut hotade arter som orangutangen och erkänns som globala hotspots för biologisk mångfald. I över 20 år har Save the Orangutan arbetat med ett holistiskt synsätt på regnskogsbevarande. Det inkluderar att stödja ursprungsbefolkningar och skogsberoende samhällen i att säkra markrättigheter och ge dem möjlighet att bruka skogens resurser på ett hållbart sätt.

Vår erfarenhet visar att långsiktigt samarbete med civilsamhället och att säkerställa lokalsamhällens rättigheter är avgörande för att utveckla effektiva och hållbara strategier för skogsförvaltning.

En utvecklingsstrategi som förenar natur och människor

Holistiska utvecklingsstrategier kan stödja en global agenda som främjar både miljömässig hållbarhet och mänskligt välbefinnande. Det innebär att integrera klimatarbete, bevarande av biologisk mångfald och mänskliga rättigheter i utvecklingspolitiken.

Gröna initiativ bör ha som mål att återställa och bevara ekosystem som är avgörande för biologisk mångfald, klimatanpassning och tillgången till viktiga ekosystemtjänster, inklusive livsmedelssäkerhet, hälsa och tillgång till naturresurser.

Långsiktiga investeringar i samarbete med civilsamhället, tillsammans med säkrade markrättigheter och delaktighet för lokalsamhällen, är nyckeln till att bygga hållbara lösningar för skogsskydd.

Avskogning är inte bara ett miljöproblem – det är också en utvecklingsfråga

Genom att stödja dem som skyddar naturen och bygga starka partnerskap med lokala aktörer kan vi bidra till en mer hållbar och rättvis framtid. Det kräver en utvecklingsstrategi som balanserar miljöansvar med social inkludering förankrad i långsiktigt engagemang och gemensamt ansvarstagande.

Save the Orangutans starka partnerskap med Borneo Orangutan Survival Foundation säkerställer att vi når ut till lokala samhällen med vårt bevarandearbete. Foto: BOSF