Själva frisläppningen

När den stora dagen äntligen kommer sövs orangutangerna ner tidigt på morgonen. Utan nedsövning skulle orangutangerna streta emot och resan skulle vara stressande för dem. Små orangutanger sövs normalt inte utan får istället vara med sina sövda mammor.

Lång resa till regnskogen

Resan till det skyddade regnskogsområdet kräver flera olika transportmedel. Orangutangerna körs i speciella transportburar med lastbil till en mindre flygplats där de flygs vidare. Den sista delen av turen går med helikopter och till fots. Det är mycket som ska klaffa, skulle det exempelvis vara dimma så ställs frisläppningen in.

Äntligen frihet

När de är framme placeras orangutangernas burar på avstånd från varandra och öppnas. Orangutangerna har som regel bråttom att klättra upp i första bästa träd. Någon enstaka gång tvekar de nere på marken. Orangutangerna övervakas av speciella övervakningsteam. De försäkrar sig om att orangutangerna trivs och samlar in information om hur rehabiliterade orangutanger klarar sig i naturen. Med hjälp av radiosändarna kan övervakningsteamen följa orangutangernas fortsatta liv. Hittills har de allra flesta klarat sig väldigt bra.