Salat Island

Ett stort regnskogsområde med plats för ca 200 orangutanger kommer i framtiden att bli det sista stoppet för orangutangerna i Nyaru Mentengs rehabiliteringsprogram. Det är Save the Orangutans indonesiska samarbetsorganisation, BOSF, som har säkrat rättigheterna till den regnskogstäckta ön som kallas Salat Island. Ön ligger i den centrala delen av Borneo, och passar perfekt för de orangutanger som nästan är vilda.

 

På Nyaru Menteng bor över 500 orangutanger, som alla ingår i världens mest framgångsrika rehabiliteringsprogram. Under den sista fasen av rehabiliteringsprogrammet, som kallas Ö-universitetet, släpps orangutangerna fria på regnskogsrika öar där de lever nästan utan mänsklig kontakt. Här övervakas de, och på det sättet säkras det att de rehabiliterade orangutangerna har de nödvändiga färdigheter som krävs för att leva i regnskogen innan de släpps fria. Läs mer om rehabiliteringsprogrammet här >>


Plats för 200 orangutanger

Dessvärre ha de tre öarna som hittills utgjorde Ö-universitetet en begränsad kapacitet för orangutangerna från centret. Det är därför med stor glädje som vi har säkrat 2 000 hektar regnskog på ön Salat Island, som har plats för upp till 200 orangutanger. Inkluderandet av Salat Island i Nyaru Mentengs Ö-universitet kommer på så vis att säkra orangutangerna en snabbare övergång från skogsskolan till Ö-universitetet och därmed bidra till att de snabbare släpps fria.

Ön är perfekt för orangutanger. Det finns massor av regnskog med fruktträd och ett rikt djurliv, som dock inte omfattar vilda orangutanger. Dessutom ligger ön isolerad i mitten av en flod, vilket innebär att orangutangerna inte kan komma bort från ön utan hjälp från oss. Hela ön är 3 400 hektar stor och BOSF är därför i nära dialog med lokalbefolkningen om att överta den resterande delen, som kommer att användas som ett naturreservat och möjligen som pensionat för de orangutanger som inte har någon möjlighet att kunna klara av ett liv i det vilda utan extra hjälp.

I november 2016 blev de första 18 orangutangerna från Nyaru Menteng frisläppta på ön.