Räddningscase: Emen

Kom till Nyaru Menteng: 5 januari 2000
Ålder vid ankomst: 4 år
Räddad från: En tillvaro som illegalt husdjur
Återförd till frihet: 12 november 2012 i
Bor idag: I den skyddade regnskogen Bukit Batikap

Orangutanghonan Emen hade en tuff start i livet. Tack vare Nyaru Mentengs räddnings- och rehabiliteringscenter lever hon nu i frihet i det vilda tillsammans med sin son. 

 
 

Fick fingrarna avhuggna

Emen var en av de första orangutangerna som räddades till rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. En privatperson kände till att en orangutang hölls i fångenskap i byn Henda och kontaktade personalen på Nyaru Menteng. Ett räddningsteam från centret ryckte snabbt ut och hittade den lilla orangutanghonan försvagad i ett hem. Hon hade då bara en tumme kvar på sin högra hand. Resterande fingrar hade hennes illegala ägare huggit av som straff för att hon stulit ägg. 

Rehabilitering i skogsskola

Efter att ha återhämtat sig från näringsbrist påbörjade Emen sin rehabiliteringsprocess på Nyaru Menteng. På centrets skogsskola fick hon på nytt lära sig de färdigheter som hon glömt under sin fångenskap. Efter tre år i skola kunde hon flytta till den skyddade ön Kaja där hon kunde testa på sina kunskaper nästan helt utan hjälp av människor. På ön blev hon sedan själv mamma till den lilla orangutanghanen Embong 2009. 

Bland de första att släppas fri

Emen fick återvända till det vilda i november 2012. Hon var bland de första av de räddade husdjuren som återutplacerades i regnskogen. Trots att hon saknar fingrar och att hon tillbringat flera år i fångenskap lever hon idag som en vanlig vild orangutang i regnskogen med sin son Embong.