Räddningsaktion: Hercules

Kom till Nyaru Menteng: 28 september 2002
Ålder vid ankomst: 12 år
Räddad från: 12 år i fångenskap
Rehabilitering: Tyvärr inte möjlig

Hercules är ett sorgligt exempel på en orangutang som aldrig kan återvända till ett liv i det fria. Han olyckliga möte med människan har satt för djupa spår och nu återstår det bara att ge honom ett så värdigt liv som möjligt på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

 
 
 

Handikappad och blind

Hercules räddades från fångenskap hos en invånare i Indonesiens huvudstad Jakarta på ön Java. Orangutanghanen Hercules var då 12 år och hade bott allt för länge i en bur som han inte kunde röra sig i. Hercules var svag och undernärd, blind på ett öga och kunde inte använda sina händer eller fötter på grund av att han suttit inspärrad utan möjlighet att kunna röra sig under så många år.

Kan inte frisläppas

Hercules fördes till Nyaru Menteng men på grund av sina deformerade händer och fötter kunde han inte genomgå den vanliga rehabiliteringsprocessen. Personalen på Nyaru Menteng håller ett extra öga på Hercules öga och hans händer och fötter behandlas i hopp om att hans situation en dag ska förbättras.

Sommargäst på skyddad ö

På centret måste Hercules tyvärr bo i bur. Detta dels för att skydda honom mot andra orangutanger, och från att han ska vandra iväg och inte hitta tillbaka. Dessutom är en vuxen orangutang trots allt ett vilt och väldigt starkt djur som personalen på centret måste kunna handskas med på ett bra sätt. 

Även om buren är stor så är det inget tillfredsställande liv för en orangutang. Under sommarens torrperiod är Hercules sommargäst på en av centrets skyddade öar i den mån det anses säkert. 

När Hercules är på ön förses han med mat varje dag och har all den plats han kan drömma om. Det är en glimt av den frihet som han berövades som liten orangutangunge. 

På vintern när det är regnperiod och ön översvämmas återvänder han till sin bur. Eftersom han inte kan klättra så bra har han ingen möjlighet att klara sig själv på ön när regnet kommer. 

Beroende av klättringsförmågan

Orangutanger är helt beroende av sin förmåga att klättra i träd för att kunna överleva i naturen. Att klättra i träd kommer Hercules aldrig kunna göra. På grund av sin sorgliga historia får han nöja sig med en semestertur då och då men eftersom hans tillstånd hela tiden förvärras är det inte säkert att de utflykterna kan fortsätta.

Personalen är väldigt förtjusta i ståtliga Hercules och även när han befinner sig i bur gör de allt det som de kan för att ge honom ett värdigt och omväxlande liv. De förser honom med olika typer av leksaker och självklart massor av god frukt. Vattenmelon är Hercules favorit. 


 

Räddningsaktioner >>