Topan

Topan räddades i oktober 2017 och var illa däran när hon kom till Nyaru Mentengs rehabiliteringscenter. En lokalinvånare hade hittat henne i närheten av en flod – hon var uttorkad och utsvulten och behövde akut vård.

 

Fakta om Topan

  • Rehabiliteringscenter:
    Nyaru Menteng
  • Kom till centret:
    13 oktober 2017
  • Ålder vid ankomst:
    8 månader 

Genom att adoptera Topan kan du hjälpa henne på vägen tillbaka till ett liv som vild orangutang i ett beskyddat regnskogsområde.


Veterinärerna var mycket oroliga för Topans tillstånd då hon kom till rehabiliteringscentret och var osäkra på om hon skulle klara sig. Efter ett par dagar på intensivavdelningen började Topan dock sakta men säkert känna sig bättre. 

Topan går nu i skogsdagiset tillsammans med de andra föräldralösa orangutangungarna. Hon är både lite större och äldre än de andra orangutangerna i gruppen och inte rädd för att ta för sig. Trots sin unga ålder är Topan den mest aktiva orangutangen i hennes grupp och kan lätt klättra upp i 15 meter höga träd och ger sig på att bygga bon av saker som hon hittar i skogen. Under första dagen i sin nya grupp blev Topan god vän med Ale och sedan dess har de två orangutangerna varit oskiljaktiga. 


Här nedan kan du se en video om Topans historia och hennes utveckling:


Vad får du när du adopterar Topan?


När du adopterar Topan får du direkt per e-post ett adoptionsbevis och hela hennes bakgrundshistoria. Om du önskar, kan vi även skicka ett tryckt adoptionsbevis till dig per post. 


Utöver detta skickar vi löpande uppdateringar om Topans liv och utveckling till dig, så du kan följa hennes liv på Nyaru Menteng. Du kommer få en inblick i de faser hon ska klara sig igenom för att kunna leva i regnskogen på egen hand. Du får veta hur hon trivs och utvecklas samt om både hennes motgångar och framgångar i vardagen. 

 Vi skickar ut uppdateringar i januari/februari, april/maj, i augusti och i oktober/november. I augusti är det i form av en 5-10 minuters video.


Du får också vårt nyhetsbrev, där du kan läsa om vårt arbete på Borneo och resultaten från detta. Vi kommer också med senaste nytt om orangutangerna och deras livsmiljö.Möt våra andra orangutanger!

Läs mer om HopeMerylOtong, Taymur och Valentino som också bor på räddningscentret Nyaru Menteng på Borneo.