2017-10-24

Uppdatering om orangutangungarna som räddades i mitten av oktober

Vi är glada över att kunna berätta att båda orangutangungarna som räddades förra veckan av vår lokala partner, BOS Foundation, har det mycket bättre nu. Ungarna, som har fått namnen Susanne och Topan, får nu omsorg och vård på karantänavdelningen på Nyaru Mentengs babyhus tillsammans med två andra nykomna orangutangungar.


Susanne

Susanne räddades torsdagen den 12 oktober. Hennes hälsa var någorlunda god när hon anlände till Nyaru Menteng, även om hon med sina 6,1 kg var något underviktig. I början verkade hon deprimerad och var rädd för nya ansikten, men nu har hon vant sig vid den nya omgivningen och är glad och trygg med sina barnvakter. Susanne älskar att klättra och gunga, och hon har en mycket hälsosam aptit. Hon öppnade sig snabbt för de andra orangutangungarna på karantänavdelningen, Josh och Taymur, och när Topan anlände dagen efter henne försökte hon få honom att leka med henne och uppförde sig mycket beskyddande över honom när han klättrade i repen i lekrummet.

Topan

Topan anlände dagen efter Susanne, alltså den 13 oktober, och han var väldigt svag vid ankomsten. Han var uttorkad och mycket underviktig med en vikt på bara 1,5 kg. Sammantaget var hans tillstånd väldigt oroande, så Nyaru Mentengs veterinärteam har haft fullt fokus på hans hälsa. Efter ett par dagars intensivvård förbättrades Topans tillstånd så mycket att han kunde flytta in till de andra orangutangungarna på babyhusets karantänavdelning. Det är uppenbart att det inte var så länge sedan Topan skildes från sin mamma och den vilda regnskogen. Han dricker mjölk, klättrar i allt i lekrummet och interagerar med barnvakterna, men han gråter också ofta och behöver mycket omsorg. Lyckligtvis är det också mycket tydligt att han har viljan att överleva.

Det är en lång process att rehabilitera orangutangungar, men allt tyder på att dessa två ungar ska ta sig igenom karantänperioden och bli klara att flytta in på Nyaru Mentengs skogsdagis där utbildningen för att bli en vild orangutang börjar. Du kan läsa mer om rehabiliteringsprocessen på Nyaru Menteng här, och om du vill hjälpa orangutanger som Susanne, Topan, Josh och Taymur tillbaka till livet som vilda orangutanger i regnskogen kan du stötta vårt arbete genom att adoptera en orangutang här >>


Susanne hölls som husdjur

Den 12 oktober blev Susanne räddad av Nyaru Mentengs räddningsteam. Susanne hittades i en by i Kalimantan Tengah, där hon hade hållits fången som husdjur i cirka 3 år, alltså sedan hon var väldigt liten.


Räddningsaktioner

Nyaru Mentengs räddningsteam har räddat 19 föräldralösa orangutanger i år. Läs mer om räddningsteamets arbete här >>


Möt Hope

Den här söta lilla orangutanghonan är helt ny i vårt adoptionsprogram . Hon blev räddad för ett år sedan när hon bara var 4–5 månader. Du kan adoptera henne och följa hennes utveckling och väg tillbaka till ett liv i regnskogen här >>