2016-01-12

Nu återplanteras träd i orangutangernas hem!

Fler än 3000 träd planterades under december i Mawas på södra Borneo – tack vare Save the Orangutans medlemmar! Dessa träd blir förhoppningsvis början till ett nytt regnskogshem för framtidens orangutanger. Återplanteringen sker tillsammans med ursprungsbefolkningen i området. 

De 3343 träd som hittills planterats täcker ett tre hektar stort område som tidigare varit ett kalhygge. Återplanteringen har gjorts möjlig genom Save the Orangutans skogsprogram SOS Borneo. Planen är att kontinuerligt fortsätta att plantera fler träd i samma område.

Skapar ny regnskog i skövlat område

Mawas är ett stort område på södra Borneo som drabbats hårt av skogsskövling. På 90-talet höggs stora skogar ner eftersom regeringen ville odla ris på marken. Projektet som kallades Mega Rice misslyckades och marken lämnades ödelagd. De förstörda områdena har inte lyckats att återhämta sig på egen hand. Skogsprogrammet SOS Borneo är därför väldigt viktigt för hela Mawas-områdets framtid och för de 3000 vilda orangutanger som lever här. Orangutangpopulationen i Mawas är en av de största kvarvarande vilda grupper av orangutanger som fortfarande finns kvar på Borneo.

null

Samarbete med lokalbefolkningen

Befolkningen i Mawas är fattig. I området bor bland annat många dayaker, som en av Borneos ursprungsbefolkningar. För att engagera dayakerna i beskyddandet av regnskogen sker återplanteringen i nära samarbete med dem. Save the Orangutans lokala samarbetspartner BOSF har påbörjat samarbete med dayaker från tre lokala byar.

Trädskotten som planterats har köpts lokalt och planteras ut av dayakerna. Under de första två åren övervakas trädskotten noga. De träd som dör ersätts av nya. På sikt är planen att etablera egna lokala plantskolor i de tre byarna programmet samarbetar med. 

Ursprungsbefolkningen är beroende av regnskogen

Dayakerna har precis som orangutangerna drabbats hårt av skogsskövlingen. De har levt i harmoni med naturen i många generationer och är beroende av regnskogen för sin försörjning. Genom återplanteringsprogrammet skapas hållbara arbetstillfällen som gynnar både ursprungsbefolkningen och naturen.

Borneo avskogas i snabb takt

Regnskogen på Borneo krymper i en alarmerande takt. Under de senaste tre decennierna har 80 procent av orangutangernas levnadsplatser försvunnit. Skogsskövlingen är ett av de största hoten mot orangutangen. Om orangutangen ska finnas kvar i framtiden krävs det att skövlingen stoppas och skogen återskapas. 

 

Vad kan du göra?

Genom att bli SOS Borneo-partner är du med och återplanterar träd i regnskogen varje månad. På så sätt är du delaktig i att säkra att orangutangen och Borneos andra unika djur har ett hem även i framtiden. För 50 kronor kan vi plantera ett nytt träd i Mawas.

Läs mer om SOS Borneo här >>

 
 

Du kan även hjälpa oss genom...


Swish

Skicka valfri summa via appen Swish till 123 607 1302.

Bankgiro och Plusgiro

Det går bra att skänka valfri engångsgåva till Bankgiro: 900-1421 eller Plusgiro: 900142-1.

SMS

Genom att sms:a "SKOG" till 72955 stödjer du Borneos regnskog med 100 kr.
Viktigt orangutang-habitat

Save the Orangutans och BOSF:s Mawas-program skyddar 309 861 hektar av torvmosseskog. Här bor ca 3000 vilda orangutanger tillsammans med andra viktiga växt- och djurarter. Mawas är ett av få starka orangutang-habitat som finns kvar för vilda orangutanger på Borneo.  

Stöd gärna vårt arbete i Mawas genom att bli trädplanterare för SOS Borneo >>