2017-04-24

Lyckliga Lykke har kommit till Ö-universitetet  

12 orangutanger har flyttats från Nyaru Mentengs skogsskola och över till det nya Ö-universitetet, Salat Island, där de bor i regnskogen nästan utan mänsklig kontakt. En av orangutangerna är Lykke, som var med i en dansk dokumentärfilm om Lone Dröscher Nielsen, ”Kvinnan med aporna”. Lykke smög sig ofta in på Lones kontor.  

  


Förra året säkrade vi oss i samarbete med vår indonesiska partner, BOS Foundation, ett 1 434 hektar stort regnskogsområde på en ö som kallas Salat Island. Den första omgången släppte vi 12 orangutanger fria på ön under hösten, bland annat orangutangen Nita. Dessa orangutanger har njutit av stor frihet, och bekräftat för oss att ön är väldigt lämplig för orangutanger. Därför har vi nu släppt ytterligare 12 rehabiliterade orangutanger fria på ön. Planen är att cirka 100 orangutanger ska flyttas från Nyaru Menteng och ut i regnskogen på ön, innan året är slut.

Lykke är en av dem som blivit frisläppta

En av de frisläppta orangutangerna är en lite orangutangunge som i danska DR1:s dokumentär ”Kvinnan med aporna” från 2011 hade en särskilt nära relation med Lone Dröscher Nielsen. Hon lyckades ofta smyga sig in på Lones kontor på eftermiddagarna, när hon hade varit ute i Skogsskolan med de andra orangutangerna. Denna söta unge (Lykke) hade dock en tragisk historia, eftersom hennes mamma inte kunde ge henne mjölk efter att de tillsammans hade räddats.

 

År 2003 hittade Nyaru Mentengs räddningsteam Lykke och hennes mamma i ett oljepalmsplantage. Lykke var bara cirka en månad gammal och därför helt beroende av sin mamma. När Lykke och hennes mor kom till centret visade det sig att Lykke hade brutit ena armen, och hennes mamma kunde inte producera mjölk åt henne mer – ett tillstånd som troligen berodde på undernäring, stress och chock vid infångningen. Veterinärerna försökte få igång mjölkproduktionen igen med hormonbehandling och lokal örtmedicin, men försöken misslyckades.

Därför var Lone och de övriga barnvakterna tvungna att passa Lykke, medan hennes mor släpptes fri i ett skyddat regnskogsområde tre månader senare. Lykke började snabbt se Lone som sin nya mamma. Då hon var så pass liten till åldern bar Lone runt på henne om dagarna, och hon fick dela rum med Lone om nätterna tills hon blev större och mer självständig.

Lykke är en mycket intelligent orangutang

Under sin rehabilitering i Skogsskolan har hon visat att hon är en mycket smart och intelligent orangutang. Dessa egenskaper, i kombination med ett milt temperament, har gjort henne mycket populär bland såväl orangutangpassarna som orangutangerna. Och det är hon bra på att utnyttja, så att hon oftast får som hon vill. Idag är hon 13 år gammal och har redan under den första veckan på Salat Island visat att hon har särskilt välutvecklade färdigheter, och att hon nog ska komma att njuta av friheten i regnskogen.

Du kan vara med och hjälpa orangutangungar som Lykke och ge dem en ny chans i livet. Adoptera en orangutang, och följ den på dess resa tillbaka till regnskogen. Läs mer här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>