2018-01-08

Följ med på besök hos orangutangerna på Nyaru Menteng

I samband med det årliga mötet med vår indonesiska partner besökte Save the Orangutan rehabiliteringscentret i Nyaru Menteng på Borneo. Där får cirka 500 föräldralösa orangutanger hjälp varje dag tack vare svenskar som har ”adopterat” dem. Besöket gjorde ett starkt och positivt intryck på Save the Orangutans nya generalsekreterare Hanne Gürtler.


Save the Orangutan är idag centrets största bidragsgivare och har ett nära samarbete med BOS Foundation, som står för den dagliga driften. Tillsammans ger vi nödställda orangutanger en ny chans så att de en dag kan vända tillbaka till livet i regnskogen.

Det var en fantastisk upplevelse att se det dagliga arbetet med att rehabilitera orangutangerna och uppleva hur trygga och levnadsglada de är – inte minst när de kommer hem från skogsskolan på eftermiddagen och intar den gemensamma lekplatsen”, säger Save the Orangutans generalsekreterare Hanne Gürtler om sitt första besök på Nyaru Menteng och mötet med de många personligheterna, bland dem den vackra Cinta.
 


Orangutangerna går i ”skolan” på centret 

När centret eller de lokala myndigheterna får tips om en utsatt orangutang rycker ett räddningsteam ut och hjälper den. Om det är en unge tas den med tillbaka till centret och får delta i ett rehabiliteringsprogram med tre steg: skogsdagis, skogsskola och ö-universitet. Programmet utarbetades av danskan Lone Dröscher Nielsen som ledde centret i många år, men tyvärr måste lämna det 2010 på grund av sjukdom. Du kan läsa mer om rehabiliteringsprogrammet här >> 

Om orangutangen är under tre år börjar rehabiliteringsprocessen med skogsdagis, där den får en personlig barnvakt. Barnvakten tar hand om den föräldralösa ungen så att den kan utvecklas till en frisk och självständig individ och på sikt klara sig själv i regnskogen. 

Under besöket på centret fick vi bland annat möjlighet att se det nya babyhuset, som invigdes 2017. Babyhuset är till för de minsta orangutangerna. Där bor nu 24 föräldralösa orangutanger, bland dem Topan och Uru som räddades i slutet av 2017. 


Både orangutanger och barnvakter sägs vara väldigt nöjda med det nya huset. De var dock inte hemma när vi kom förbi. Istället mötte vi dem i det närliggande skogsområdet, där de tränade sig i att klättra i träd eller kopplade av i hängmattorna med lite frukt. 

Det var väldigt rörande att möta gruppen av nyanlända orangutanger. Trots att de har varit utsatta för så mycket hemskheter verkade de väldigt trygga i sin nya omgivning tillsammans med barnvakterna", berättar Hanne Gürtler. 


Hon minns särskilt mötet med Uru, som blev lite otrygg av gästerna och kramade om sig själv, precis som han gjorde när räddningsteamet hittade honom i en bur i en by. Men med lite stöd från sin barnvakt blev han trygg igen och kröp upp i en av hängmattorna tillsammans med en vän och åt lite frukt. Topan, som är den minsta av orangutangerna, hade sin egen hängmatta med en stor gosedjursorangutang som han kramade och gosade med när han skulle sova middag.

Vi besökte också gruppen av lite större orangutanger på skogsdagiset och hälsade bland annat på Hope, som räddades 2016 och fick sitt namn i en dansk namngivningstävling 2017. 

Hopp är idag den yngsta orangutangen i vårt adoptionsprogram och du kan följa henne på sin resa tillbaka till regnskogen genom att adoptera henne här >>

Vi tittade även in på ö-universitetet hos orangutangerna som är i sista fasen av rehabiliteringsprogrammet. Här ska orangutangerna visa att de kan klara sig minst ett år nästan utan mänsklig kontakt innan de är redo att släppas fria i regnskogen. 

Att se dem klättra runt i träden på öarna när man känner till deras tragiska historia gör en verkligen varm om hjärtat”, berättar Hanne Gürtler. 

Det är inte alla rehabiliterade orangutanger som släpps ut

På grund av den omfattande avverkningen av regnskogen på Borneo lyckades centret inte säkra ett frisläppningsområde för rehabiliterade orangutanger förrän 2012. Sedan dess har ytterligare två regnskogsområden säkrats och idag har över 300 rehabiliterade orangutanger släppts ut i regnskogen.

Problemen med att hitta lämpliga frisläppningsområden gjorde att centret i mitten av 00-talet tyvärr tvingades låta flera rehabiliterade hanar flytta tillbaka från öarna till centret. Eftersom könsmogna hanar är starkt revirtänkande kunde inte alla vara på ö-universitetet samtidigt utan att skada varandra, och några av dem sattes därför i bur på centret.

Där har Nyaru Mentengs personal tagit hand om dem på bästa möjliga sätt, men eftersom en orangutanghane kan vara upp till åtta gånger starkare än en fullvuxen man har de haft begränsade möjligheter att ta ut dem ur burarna. Istället har man fått stimulera dem med hjälp av olika berikningsmaterial. 

Mötet med dessa orangutanghanar och deras tråkiga situation gjorde ett starkt intryck på Hanne Gürtler.

”Det råder ingen tvekan om att man har gjort allt man kunnat för dem under omständigheterna, men vi måste hitta en lösning för att få ut dem ur burarna så snart som möjligt", förklarar Hanne Gürtler, och tillägger att Save the Orangutan under 2018 kommer att avsätta medel för att de fina hanarna ska få njuta av det fria livet i regnskogen igen.


Fokus på att få ut orangutangerna i regnskogen igen

Under 2016 säkrades rättigheterna till ett nytt stort ö-universitet och ett regnskogsområde som lämpar sig för frisläppning. Därför fokuserade vi under 2017 på att släppa ut orangutanger i regnskogen under kampanjen #OrangutanFreedom. Totalt flyttades 170 orangutanger från centren och ut på öarna eller till skyddade regnskogsområden under 2017.

”Det är en jättebedrift som vi kan vara mycket stolta över att vara en del av. Men vårt arbete slutar inte där. Under det närmaste året kommer vi förhoppningsvis att kunna etablera en permanent fristad på det nya ö-universitetet för de orangutanger som på grund av sjukdom eller fysiska men inte klarar sig utan permanent omsorg och vård”, berättar Hanne Gürtler, och tillägger leende att ”det kommer ni att få höra mycket mer om under året”.

Efter besöket på centret gick turen vidare långt in i regnskogen tillsammans med 12 rehabiliterade orangutanger från Nyaru Menteng som skulle släppas fria i Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark. Resan genom regnskogen och frisläppandet av de rehabiliterade orangutangerna i deras regnskogshem var en sagolik upplevelse som ni kan läsa mer om i vårt nästa nyhetsbrev.

Vi ser fram emot att hjälpa ännu fler orangutanger under 2018 tillsammans med alla er som stödjer oss.


Sedan 2012 har Save the Orangutan varit delaktiga i att frisläppa totalt över 300 orangutanger. Och vårt arbete fungerar. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen. 

Läs mer om vårt rehabilteringsarbete här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>