18-07-2018

13 orangutanger frisläppta – däribland två honor med ungar

Goda nyheter från Borneo – under senaste veckan har 13 orangutanger frisläppts i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya. Till gruppen hörde fyra hanar och nio honor, inkluderat två mödrar och deras ungar; Nanda och hennes unge Ananda; och Vista med ungen Vee.


Nanda och Vista kom till Nyaru Menteng under 2006 och blev då placerade i skogsskolan för att utveckla sina färdigheter. Båda honorna genomgick alla faser av skogsskolan och kunde därefter bli placerade på ö-universitetet på skyddade regnskogsöar. Den 12 juni 2016 föddes Nandas unge Ananda på ön Kaja. På ön Palas föddes Vistas unge Vee nästan ett år senare, den 5 april 2017. Upplevelsen på ö-universitetet gav honorna möjligheten att testa sin kunskap i att leva självständigt i naturen och vistelsen förberedde dem på livet i det vilda. De blev snabbt utvalda för att släppas fria i skyddat regnskogsområde.


Den stora dagen

De 13 orangutangerna frisläpptes under två olika tillfällen. Terang, Indi, Nanda, Ananda, Zazu, Kenya och China började sin resa den 12 juli och frisläpptes dagen efter. Den andra gruppen bestående av Vista, Vee, Bulan, Suma, Kadek och Coklat började sin resa den 14 juli och släpptes fria dagen efter.

Dagarna inleddes med att orangutangerna fick lugnande medel inför transporten och resan började efter solnedgång för att undvika sol och hetta både för orangutangerna och för transportteamet. Varannan timme stannade teamet för att veterinärerna skulle kunna kolla till orangutangerna och teknikerna gav orangutangerna mat och vatten för att minimera stressen för dem. Efter en 10 timmars transport i bil fortsatte resan i båt, motströms, i 5 timmar till. Väl framme bars burarna med orangutangerna till de förutbestämda platserna för frisläppningen och burarna öppnades snabbt så orangutangerna kunde komma ut och bekanta sig med sin nya omgivning. 

 

När frisläppningen var genomförd för de 13 lyckosamma orangutangerna tog övervakningsteamet snabbt över. Deras uppgift är nu att under en månads tid observera och noga notera de nya orangutangernas levnadsvanor från morgon till kväll. Denna aktivitet säkerställer att orangutangerna klarar sig i det vilda och att de själva kan ta hand om sig.


Den här frisläppningen är den 23:e frisläppningen för BOS Foundation i centrala Kalimatan på Borneo och är den 10:e frisläppningen i nationalparken TNBBBR. BOS Foundation har nu frisläppt 92 orangutanger i nationalparken och totalt har 385 orangutanger återfått sin frihet efter rehabilitering.


Sedan 2012 har Save the Orangutan varit delaktiga i att frisläppa totalt över 300 orangutanger. Och vårt arbete fungerar. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen. 

Läs mer om vårt rehabilteringsarbete här >>


Faktaruta om järnträd

  • Järnträd är ett gemensamt namn för träd som har en högre densitet än andra träd och därför inte kan flyta på vatten.
  • I Borneo växer en speciell typ av järnträd som kallas Ulin-träd (Eusideroxylon zwageri), och som är extremt sällsynta.
  • De flesta järnträd på Borneo har redan fällts av skogsbolag som kan få riktigt mycket pengar för dessa vackra träd.
  • Ett järnträd kan bli över 1 000 år gammalt och ha en diameter på över två meter.

Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>