Hjälp oss att skydda 2 550 vilda orangutanger

Sedan 1999 har 100 -150 000 orangutanger försvunnit från Borneo. Orangutangen är nu kritiskt hotad och det behövs en gemensam insats för att de sista vilda orangutangerna inte också försvinner.
Det gäller även den stora populationen på över 2500 orangutanger som bor i Mawas-områdets sunda torvmosseskog. Deras hem är under konstant tryck från olagliga aktiviteter, som illegal skogsskövling, och från de många skogsbränderna. 

Med en drönare kan BOS Mawas-teamet övervaka området och upptäcka olagliga aktiviteter och skogsbränder innan det är för sent - för orangutangerna och deras regnskoghem.

 

Donera här – även en liten slant hjälper

 

Detta går pengarna till:

Med användning av en drönare får BOS Mawas betydligt större räckvidd och kommer från luften kunna lokalisera rök, avskogning, timmer i vattnet och andra spår. Med denna hjälp kan vi effektivt rycka in i samarbete med myndigheterna, och stoppa och förebygga olaglig skogsavverkning och skogsbränder. Drönaren ska huvudsakligen används till:

  • Övervakning av olaglig skogsavverkning.
  • Övervakning av skogsbränder.

Du kan stötta inköpet av en drönare. Vi ska samla in totalt 70 000 kr för att köpa en DJI Phantom 4 Pro Plus-drönare samt mjukvara och utbildning*. Stötta via:

  • Formuläret här på sidan.
  • SMS:a ”Sto drönare” till 72955, och stötta med 150 kr
  • Swisha valfri summa till 123 607 13 02
  • Skänka en valfri engångssumma till 
    Bankgiro: 900-1421 eller 
    Plusgiro: 900142-1 

*Om det totala donerade beloppet överstiger 70 000 kr går de resterande pengarna till Save the Orangutans övriga arbete för att rädda vilda orangutanger.

 
 
 

 

Fakta om orangutanger 

Livsmiljöer: Orangutangen lever bara på Sumatra och Borneo. Orangutangen är den enda människoapan som lever utanför Afrika. 
Population: IUCN uppskattar att det finns cirka 100 000 orangutanger kvar på Borneo, men att det med den nuvarande utvecklingen bara kommer att finnas cirka 47 000 kvar år 2025. 
Reproduktion: Orangutangen är det däggdjur i världen som har längst tid mellan födslar – det kan ta mellan 6 till 8 år innan honan blir gravid igen. Dessutom är ungen också beroende av mamman i upp till 6–8 år. 
Ålder: En orangutang kan bli upp till 45 år i naturen, men över 60 år i fångenskap.


Borneos regnskog

Borneos regnskog är hem åt den största delen av de återstående orangutangerna och tusentals andra unika arter. Men Borneos regnskog skövlas, och nya studier visar att över hälften av orangutangerna har försvunnit på mindre än 20 år. Därför är det avgörande för artens överlevnad att vi bevarar områden med oförstörd regnskog, både för orangutangerna och skogens övriga biologiska mångfald.


Mawas

Det skyddade området Mawas är täckt av torvmosseskog, en av orangutangens föredragna livsmiljöer. Mawas är hem åt cirka 2 550 vilda orangutanger, och därmed ett av de största vilda bestånden. Den största delen av Mawas är täckt av hälsosam skog, men olaglig avverkning är ett återkommande problem, och torvmossar är särskilt känsliga för skogsbränder där träden har fallit eller där man grävt dräneringskanaler.

Även med hjälp av både lokal befolkning och myndigheter är det en stor uppgift för vår lokala partner, BOS Mawas, att hålla ett öga på olagliga aktiviteter och begynnande skogsbränder i Mawasområdet, som motsvarar över två gånger Ölands storlek.


 

Adoptera en orangutang

Du kan också hjälpa till genom att adoptera en föräldralös orangutang. Som tack får du löpande ta emot bilder och uppdateringar om orangutangens resa tillbaka till regnskogen. 

Adoptera en orangutang här >>

Bevara regnskogen

Hjälp oss skydda och bevara orangutangernas sista boplatser på Borneo. Som SOS Borneo-partner bidrar du till att säkra en framtid för orangutangen här på jorden.

Läs mer här >>

Läs mer om rehabilitering

När en föräldralös orangutangunge räddas påbörjas en längre rehabiliteringsprocess, innan den kan klara sig på egen hand och placeras ut i regnskogen igen.

Läs mer om processen här >>