Skogsbränder hotar orangutangens hem

Under Borneos torrperiod ökar skogsbränderna. På senare år har bränderna både blivit fler och mer omfattande. Skövlingen av regnskogen är en orsak. I takt med att regnskogen försvinner blottläggs de känsliga tropiska torvmossarna. Utan sitt grönskande tak torkar mossarna ut och blir extremt lättantändliga.

Stort hot mot orangutangen

Skogsbränderna är ett stort hot mot orangutangen och de djur och människor som bor i regnskogen. I de stora bränder som härjade Borneo under 1997-98 dog en tredjedel av alla orangutanger. Nästan tolv miljoner hektar av unik regnskog gick upp i rök.

Utbildning och återplantering

Save the Orangutan samarbetar med den lokala organisationen BOS Foundation för att förebygga och lindra effekterna av bränder. I Mawas-området på södra Borneo utbildas lokalbefolkningen och förses med brandutrustning. Samtidigt återplanteras träd på mark som tidigare skövlats.

Du kan hjälpa oss att minska brändernas konsekvenser och rädda orangutangen!Hjälp Borneos regnskog

Borneos regnskog brinner. Skänk en gåva på valfritt belopp till Save the Orangutan och stöd räddningsarbetet på Borneo. Din gåva går oavkortat till det akuta räddningsarbetet på ön och till det omfattande efterarbete för att återskapa den skog som har gått förlorad. 

Ditt bidrag kan säkra den utrotningshotade orangutangens hem, Borneos regnskog. Alla bidrag gör skillnad. 

Tack för ditt stöd!

 

Du kan också SMS:a in ditt bidrag!

nullGenom att skicka "STO SKOG" till 72955 går 100 kronor till projektet för att förebygga och stoppa skogsbränderna på Borneo*. Tack! 

*Observera att eventuell SMS-taxa kan tillkomma, beroende på din operatör.


Vill du veta mer?

Avskogning orsakar bränder

Borneos regnskog avverkas i snabb takt. Det drabbar orangutangen och alla de andra djur, växter och människor som har sitt hem i regnskogen. Avskogningen påverkar även vårt klimat och ökar växthusgaserna i atmosfären. De kalhuggna torvmosseskogarna skapar dessutom en farlig grogrund för extrema skogsbränder. Läs mer här>>

Brandbekämpning i Mawas

Under de senaste 20 åren har risken för skogsbränder stigit markant. Det hotar både den unika regnskogen och de tusentals djurarter som lever där. Lokala barndpatruller i Mawas-skogen jobbar hårt för att förebygga och förbereda sig inför de omfattande bränderna som härjar i området. Läs mer här>>

Återplantering och brandbekämpning i Mawas

I samarbete med vår lokala samarbetspartner BOS Foundation återplanterar och skyddar Save the Orangutan urskogen i Mawas-området på södra Borneo. I samband med de omfattande bränderna på Borneo har vi startat ett projekt för att aktivt förebygga och stoppa de bränder som just nu härjar i området samt återställa redan skövlade skogområden. Läs mer här>>

 

 

SOS Borneo

Genom vårt nya skogsprogram SOS Borneo kan du vara med och bevara Borneos unika regnskog. För bara 50 kr i månaden kan du plantera ett nytt träd i Mawas, ett område som drabbats hårt av skövlingen av regnskogen.

Läs mer om SOS Borneo här >>

 

Du kan hjälpa Borneo

null
Skänk ett valfritt belopp till Save the Orangutan och stöd räddningsarbetet på Borneo. Ditt bidrag går oavkortat till det akuta räddningsarbetet på ön och till det omfattande efterarbetet för att återskapa den skog som har gått förlorad.
Hjälp Borneos regnskog här>>