Skogsbränder hotar orangutangens hem

Under Borneos torrperiod ökar skogsbränderna. På senare år har bränderna både blivit fler och mer omfattande. Skövlingen av regnskogen är en orsak. I takt med att regnskogen försvinner blottläggs de känsliga tropiska torvmossarna. Utan sitt grönskande tak torkar mossarna ut och blir extremt lättantändliga.

Stort hot mot orangutangen

Skogsbränderna är ett stort hot mot orangutangen och de djur och människor som bor i regnskogen. I de stora bränder som härjade Borneo under 1997-98 dog en tredjedel av alla orangutanger. Nästan tolv miljoner hektar av unik regnskog gick upp i rök. År 2015 brann Borneo igen då El Niño fenomenet orsakade århundradets största globala miljökatastrof.

Utbildning och återplantering

Save the Orangutan samarbetar med den lokala organisationen BOS Foundation för att förebygga och lindra effekterna av bränderna. På rehabiliteringscentrena och i Mawas-området på södra Borneo utbildas lokalbefolkningen och förses med brandutrustning. Samtidigt återplanteras träd på mark som tidigare brunnit ner eller skövlats.


Du kan hjälpa oss att minska brändernas konsekvenser och rädda orangutangen!Hjälp Borneos regnskog

Borneos regnskog brinner. Skänk en gåva på valfritt belopp till Save the Orangutan och stöd räddningsarbetet på Borneo. Din gåva går oavkortat till det akuta räddningsarbetet på ön och till det omfattande efterarbete för att återskapa den skog som har gått förlorad. 

Ditt bidrag kan säkra den utrotningshotade orangutangens hem, Borneos regnskog. Alla bidrag gör skillnad. 

Tack för ditt stöd!


Du kan också SWISHA in ditt bidrag! 

Swisha valfritt belopp till 123 607 13 02 för att förebygga och bekämpa skogsbränderna på Borneo


Tack för ditt stöd!


Vill du veta mer?


Avskogning orsakar bränder

Borneos regnskog avverkas i snabb takt. Det drabbar orangutangen och alla de andra djur, växter och människor som har sitt hem i regnskogen. Avskogningen påverkar även vårt klimat och ökar växthusgaserna i atmosfären. De kalhuggna torvmosseskogarna skapar dessutom en farlig grogrund för extrema skogsbränder.

Brandbekämpning i Mawas

Under de senaste 20 åren har risken för skogsbränder stigit markant. Det hotar både den unika regnskogen och de tusentals djurarter som lever där. Lokala barndpatruller i Mawas-skogen jobbar hårt för att förebygga och förbereda sig inför de omfattande bränderna som hotar i området.

Återplantering i Mawas

I samarbete med vår lokala samarbetspartner BOS Foundation återplanterar och skyddar Save the Orangutan skogen i Mawas-området på södra Borneo, som är hem till över 2 500 viltlevande orangutanger.  
Läs mer här>>

 

 

SOS Borneo

Genom vårt skogsprogram SOS Borneo kan du vara med och bevara Borneos unika regnskog. För bara 50 kr i månaden kan du plantera ett nytt träd i Mawas, ett område som drabbats hårt av skövlingen av regnskogen.

Läs mer om SOS Borneo här >>

 

Du kan hjälpa Borneo 

Skänk ett valfritt belopp till Save the Orangutan och stöd räddningsarbetet på Borneo. Ditt bidrag går oavkortat till det akuta räddningsarbetet på ön och till det omfattande efterarbetet för att återskapa den skog som har gått förlorad.
Hjälp Borneos regnskog här>>